Salt : per què som una vila singular en el món cisteller ?

La nostra vila és la seu, des de fa 19 anys, de la Fira Internacional del Cistell. Està considerada com la 2a més important d’Europa. Desenes de milers de persones ens visiten a cada edició i esdevenim la capital pels artesans i especialistes de la cistelleria europea. Tot plegat, ens omple de legítim orgull. Ara bé, per què Salt és una vila única en el món cisteller català ?

Perquè Salt reuneix una característica ben singular i que fins ara no s’ha trobat documentalment en cap altre lloc de Catalunya: la codificació dels cistells, és a dir, la identificació de cada peça per saber immediatament a quina persona o a quina família saltenca pertanyia.

Precisament es va fer una exposició a la nostra vila, amb el nom de “Medio Negra 4 cañas antes de arriba” , en la qual es mostrava com eren els codis d’identificació dels cistells saltencs perquè ningú no es confongués i agafés algun que no fos seva. Una de les peces tenia una mitja canya de color negre en la cinquena filera comptant des de la part superior, que és la que dóna títol a l’exposició.

Codificació Necessària

I per què a Salt s’identificaven els cistells ?

Perquè Salt tenia una sòlid sector cisteller. Per raons històriques, la nostra vila era la gran proveïdora d’aliments d’horta a la ciutat de Girona. Això provocava una gran demanda de cistells de tota mena : petits, grans, gegants.

Els pagesos i altres artesans necessitaven peces per transportar les mercaderies fins la veïna capital de la demarcació.

A més, tot el Rec Monar i les Deveses han estat, històricament, el lloc ideal de la matèria prima pels cistellers : la fibra vegetal, el vímet, la canya, etc.

Tota aquesta conjunció (la matèria prima, la gran demanda de cistells i el mercadeig amb la ciutat de Girona) va provocar que a Salt sorgís un sector cisteller molt important.

I això, evidentment, va provocar que fos necessari que cada família i que cada artesà identifiqués les peces per evitar malentesos. D’aquí va anar sorgint la tradició saltenca de codificar i identificar els cistells.

Fotografia : l’església de Sant Cugat i la plaça de la Vila i els estands que s’estan preparant per demà.