Salt Caiac

Salt i els esportistes de Caiac Estil Lliure

“Tinc la sort de compartir afició amb la família”

NÚRIA FONTANÉ  CLUB PIRAGÜISME SALT TER

“Tinc la sort de compartir afició amb la família”

Té una col·lecció de títols internacionals en una disciplina tan extrema com espectacular, el rodeo del caiac d’estil lliure. Amb 18 anys és dos cops campiona d’Europa (2012 i 14), subcampiona del món (2013) i setena (2011) i guanyadora de diverses copes del món com la de Millau, Salt i Sort de l’any passat.

Què hi guanya, amb l’esport?
El meu esport no el coneix gaire gent, es tracta de fer el màxim nombre de figures dins el rull en 45 segons. I m’ha ajudat en molts aspectes: a viatjar arreu del món fent l’esport que m’agrada, a tenir una relació més estreta amb el meu germà, amb els amics de fora, amb la gent del meu club, que som com una família, a plantejar-me reptes i fer tot el possible per assolir-los, a aprendre dels errors… I encara podria seguir.
Amb els èxits de l’esport femení en els últims anys, està rebent el reconeixement social que es mereix? Surten prou en els mitjans de comunicació?
Es reconeix més l’esport femení que fa uns anys, però encara ens queda un llarg camí.
El nombre de dones en llocs directius és molt baix. Podria ser una de les claus per poder prendre les decisions adients per canviar la situació?
Potser és una de les solucions, però no essencial per a aquest canvi. Hauria de ser equivalent el nombre de càrrecs importants i, el mateix, es pot aplicar en el món de l’esport i la seva promoció en els mitjans.
Per aconseguir bones esportistes s’ha de treballar bé i en bones condicions l’esport de base. Es fa en l’àmbit femení?
Sí que es treballa, però alhora veig que al meu voltant hi ha moltes noies que no fan cap esport. Potser pels models i els estereotips que imposen la publicitat i la mateixa societat.
Hi ha moltes noies de la seva edat que practiquin el seu esport?
No, i a Catalunya encara menys: hi ha noies que fan piragüisme com l’eslàlom i aigües tranquil·les, però no que facin caiac d’estil lliure. És un esport complicat i s’hi han de dedicar hores i esforç per aconseguir resultats i, a més, s’han de tenir en compte les dures condicions de l’hivern.
Per a vostè, qui és un exemple a seguir? Té referents femenins?
Els meus models són piragüistes del món del meu esport com la Nouria Newman, la Claire O’Hara i la Mariann Saeter.
Sent que té el suport de la seva família? I del seu entorn?
Sento especialment el suport de la meva família. Tinc la gran sort de compartir la meva afició amb ells: van ser els meus pares els que hem van oferir l’oportunitat de fer aquest esport, ja que van crear el club del qual formem tots part. Ens han acompanyat al meu germà i a mi a totes les competicions.
Salt Caiac