Nuri Mancebo Viera

Cantant a Bigblack Rhino & Shì

A vegades tens coses a dins que quan les treus, sembla que les hagis fet tota la vida.

Cada cop que la Núria canta sobre un escenari recorda el seu pare, que des de molt petita la feia pujar sobre la taula i cantar pels convidats. La música era el seu vincle. Ell, provinent d'un poble de Salamanca, era conegut com en Trueno (i estava enamorat de la idea que la seva filla cantés tant com ell),. Des de nena, afinava molt bé i el seu pare, molt orgullós d'ella, l'animava a cantar fins i tot l'Ave Maria de Schubert en llatí. "Semblava un casset", havia comentat una vegada una familiar en sorprendre's al saber que qui cantava era només una nena de menys de deu anys.

La música va atrapar a la petita Núria i ja mai més l'ha deixat sola. Encara recorda com la música clàssica la deixava totalment absorta i la va endinsar en aquest món. De petita va mamar la música espanyola i les cançons llatinoamericanes, però quan va créixer va ser el blues el que va sortir de dins seu. "Penso que a vegades tens coses a dins i no saps per què. Però les treus i és com si les haguessis fet tota la vida", diu.

D’aquí va néixer BigBlack Rhino, el grup de rock n’ blues que lidera juntament amb el guitarrista i productor Gerard Brugués. Un grup que beu d’Alabama Shakes, amb tints de soul barrejats amb pinzellades de rock psicodèlic. I Shi, el trio que conforma amb Anna Fusté i Anna Faure, molt més sensorial, que juga amb la improvisació i l’experimentació.

La determinació, l'entrega i la passió, sempre han definit a la Núria. Ja es veia quan tot i no tenir un piano propi, passava les seves tardes a casa de la seva mestra practicant, inclús els dies que no tocava classe. Per ella les veus trencades, imperfectes, dures i amb força són les que tenen més ànima. Com la de la Nina Simone o l'Etta James, que tant admira. I ara que ella també és mestra és el que intenta ensenyar als seus alumnes. Que es despullin davant la música, que vibrin amb ella. Que no tinguin por a treure el que porten dins, com ella ha après a fer.


https://www.instagram.com/nurithunder/