Fins el setembre, Salt homenatja a l’artista Marta Font a la Coma Cros

Fins el 22 de setembre podreu visitar a la Coma Cros una exposició d’homenatge a una de les artistes saltenques més reconegudes de les darreres dècades : Marta Font (1938-2012), qui fou coneguda per molts saltencs per la seva tasca artística i pedagògica, i la seva col·laboració en molts actes del poble. Aquesta exposició vol mostrar la seva obra i retre-li homenatge.

Com a reconeixement a la tasca de dinamització social, cultural i artística, en els vessants de professora i artista, el 1995 va rebre el premi Tres de Març, màxim guardó que concedeix l’Ajuntament de la vila.

Va morir el 18 de desembre de 2012 a l’edat de 74 anys. En morir, va llegar el seu habitatge i la col·lecció particular a la vila de Salt.​

Marta Font combinava la tasca docent amb la d’artista. Seguia pintant amb diferents tècniques pictòriques com l’aquarel·la, l’oli, el pastel, la punta seca, el tremp, el llapis i la sanguina. Els temes més recurrents en les seves obres són el paisatge, la figura, natures mortes i retrats. Li agradava sortir a l’exterior a pintar i era habitual veure-la pels carrers de Salt, Girona o a la zona de les Deveses.

De la seva relació amb els joves artistes saltencs, l’any 1969 en va sorgir la iniciativa de constituir un grup d’artistes locals, ELS 13 ESCU-PINT, que varen participar en una mostra col·lectiva a la sala municipal d’exposicions de la biblioteca municipal de Salt durant la Festa Major de 1969 i el 1972 a la sala d’exposicions de la parròquia de Sant Jaume.

Des d’aleshores Marta Font va mostrar la seva obra en múltiples exposicions col·lectives i individuals, però hi destaquen les exposicions que organitzava cada 4 anys a la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt, juntament amb les obres i treballs del seus alumnes.

Biografia

Marta Font i Soler-Matas va néixer a Girona el 25 d’abril de 1938. A l’edat de sis anys va perdre la seva mare. El seu pare es va tornar a casar amb Soledat Soler Janer, veïna de Salt. La família es va establir a casa de la seva nova mare a la plaça Jacint Verdaguer de Salt.

El 1945 va ingressar al Col·legi de les Teresianes de Barcelona per cursar-hi els estudis bàsics i va estudiar el batxillerat superior a l’Institut Maragall de la mateixa ciutat. A partir del 1958 i fins al 1964, va assistir com a alumna a l’Escola Municipal de Belles Arts de Girona.

El mateix 1958, amb 20 anys, fou admesa a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona on s’especialitzà en pintura el 1965.

En retornar a Salt va decidir muntar una escola d’art i artesania en un petit taller a casa seva. Al seu taller ensenyava arts plàstiques, però el seu interès per l’artesania va fer que s’especialitzés en múltiples tècniques artesanes com el macramé, esgrafiat amb linòleum, cistelleria i lacat japonès, entre d’altres.