Euskadi, país convidat 2016 a la Fira Internacional del Cistell de Salt

Salt es prepara per a una nova edició, i ja en seran 19, de la Fira Internacional del Cistell. Per a l’edició d’enguany, que tindrà lloc el cap de setmana del 1 i 2 d’octubre, el país convidat és Euskadi, qui pren el relleu a Finlàndia, protagonista de l’edició 2015.

Euskadi ha estat una terra amb una intensa tradició cistellera.  Un dels factors diferenciadors respecte a Catalunya és, especialment, l’ús de la fusta del castanyer. Aquest arbre era molt freqüent al País Basc i és el que s’usa a la cistelleria tradicional.

Igual que en altres zones, la industrialització i l’arribada de nous materials han fet que la cistelleria clàssica hagi quedat reduïda a un grup reduït d’artesans que mantenen vives les antigues maneres de fer.

Noms en basc

La llengua basca denomina “otarra” a les cistelles en general. Pels usos específics, aquesta paraula acompanya a una altra que en defineix per què serveix la cistella.

Per tant, si voleu una cistella pel peix, el seu nom en llengua basca és “arrai-otarra”.

Però si aneu a una fleca, el pa el trobareu en una cistella anomenada “ogi-otarra”.

Una excepció és el nom “Txistera” que en basc només l’apliquen a les famoses cistelles – també creades amb fusta de castany- i que s’usen pel conegut joc “Cesta Punta”, una derivació del joc de la pilota basca.