Efemèride de Salt : ara fa 23 anys de la reconversió de l’antiga estació en la Estació Jove de Salt

El novembre del 1993, ara fa 23 anys, la vila de Salt recuperava l’edifici més  emblemàtic del Passeig dels Països Catalans : l’antiga estació esdevenia el que avui dia coneixem com a Estació Jove de Salt.  Aquest edifici, per cert, ja té 157 anys de vida.

Enguany, aquest edifici va ser el punt neuràlgic de la premsa d’arreu que va cobrir la història Diada del 2016, quan Salt va acollir la manifestació per  La República de la Diversitat i de la Solidaritat. Més de 135.000 persones van omplir la nostra vila a favor del procés català.

Edifici de 157 anys

Des de l’Arxiu Municipal ens detallen que aquest edifici va ser construït l’any 1895 i durant 74 anys va ser l’estació a Salt de la línia de ferrocarrils de via estreta, el popular trenet de Girona a Olot.

L’any 1969 es suprimeix la línia ferroviària i en el seu traçat s’hi instal·larà el vial per a cotxes que avui és el Passeig del Països Catalans.

Entre el 1970 i el 1983, l’edifici va anar degradant-se fins que, amb la independència de Salt, el municipi va recuperar-lo per a usos municipals. Finalment,el 1993 va esdevenir l’actual centre juvenil de la nostra vila.

A les imatges, l’Estació als anys 80 i un detall de la Diada d’enguany amb l’alcalde Jordi Viñas i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’edifici de l’estació al fons.