Copa del món Freestyle a Salt 2014
Prop de 130 palistes de 21 països van particapar en la competició
La Copa del Món de Freestyle va ser un èxit esportivament parlant i també per a Salt, que va acollir la prova del 30 de maig al 6 de juny a la Pilastra. La competició, coorganitza- da entre Salt i Sort, consistia a fer maniobres tècniques i acrobàtiques durant un temps establert davant d’una ona en aigües braves. A la Pilastra, s’hi va instal·lar una grada amb capacitat per a 400 espectadors i una pantalla gegant de leds per tal que el públic no es perdés cap detall de la prova. L’accés va ser lliure. En total, prop de 130 palistes de 21 països van prendre part en la competició, que va tenir els dies forts durant el cap de setmana. Va ser un im- mens espectacle al Ter. Els palistes del Club Salt-Ter pre- sents a la competició van ser Otger Solé, Meritxell Solé, Adrià Bosch, Mireia Serres, Pol Triñanes, Núria Fontané i Quim Fontané. El calendari de la ICF World Cup Freestyle 2014 va incloure una primera prova a Millau (França), del 25 al 29 de juny, seguida de la cita de Salt (Girona), del 30 de juny al 6 de juliol, i la cloenda a Sort (Pallars Sobirà), del 7 al 13 de ju- liol. L’especialitat de freestyle o estil lliure va néixer a mitjans dels anys vuitanta, però no va ser reconeguda oficialment per la Federació Internacional de Piragüisme (ICF) fins a l’any 2006. El riu Noguera Pallaresa i Sort va jugar un paper determinant en la seva evolució. L’any 1999 Sort va organitzar la primera Copa d’Europa i el 2001 el primer campionat del món oficiós. En aquests moments, l’especialitat té un seguiment per part d’un comitè de la ICF, ja que el freestyle podria entrar al programa olímpic dels Jocs Olímpics de Tòquio del 2020.
El millor resum del que representa per a Salt l’organització de la Copa del Món de Kayak Freestyle és un comentari repetit per moltíssimes persones que han passat pel Parc d’Aigües Braves de la Pilastra durant la primera setmana del mes de juliol: això és Salt! És una frase curta, sen- zilla, contundent i alhora amb una forta càrrega emotiva, de sentit de pertinença i de l’orgull de poder mostrar als altres, de poder mostrar al món, que a casa seva, que a casa nostra, hi ha persones, llocs i coses amb les qual es poden sentir identificats i representats de forma positiva i sense complexos. Molts veïns de Salt han reafirmat, hem reafirmat, el nostre orgull de ser saltencs, però el més important és que aquest esdeveniment esportiu ha aconseguit projectar una imatge molt positiva cap a totes les persones vingudes de pobles veïns o des de Japó, Rússia, Corea, Canadà, Estat Units, Nova Zelanda, Noruega o Argentina per anomenar algun dels 22 països que ens han acompanyant durant la prova.
Des de l’organització sempre hem tingut molt clar que els principals protagonistes d’una competició esportiva són els esportistes i, basant-nos en aquest criteri, des de la ce- rimònia inaugural, passant per la planificació dels entrenaments oficials, la competició, les cerimònies de lliurament de premis, l’allotjament dels esportistes o la cerimònia de cloenda de la competició, han estat pensats i planificats des del punt de vista dels esportistes, però sense oblidar el públic, mitjans de comunicació i les xarxes socials. Pensar bàsicament en els esportistes, sense cap mena de dubte, ha estat el punt fort i l’element clau que ha fet que la major part dels esportistes valorin la prova organitzada a Salt com la millor de les tres proves disputades dins la Copa del Món de Kayak Freestyle. La qualitat tècnica de la zona de competició, gràcies a la supervisió tècnica, des del punt de vista esportiu, durant la seva construcció, per part del vigent campió d’Europapa, també ha estat un altre element clau en l’èxit final de la prova de Salt. La millor constatació d’aquesta qualitat tècnica són les excel·lents puntuacions aconseguides en totes les categories i, sobretot, el rècord absolut de pun- tuació aconseguit en una competició oficial de la ICF per part del palista francès Sebastien Devred, amb un total de 1.740 punts en una sola mànega de competició. A més de la valoració positiva per part dels esportistes, una zona de competició que permet aconseguir puntua- cions altes és la millor garantia d’espectacle de cara al pú- blic, i d’espectacle no n’ha faltat.